De Belastingdienst zou cruciale informatie hebben achterhouden in de rechtszaak over een tipgever die informatie heeft gegeven over zwartspaarders. 

De fiscus heeft op basis van die informatie aanslagen gegenereerd voor 76 Nederlandse rekeninghouders bij drie in Luxemburg gevestigde banken. De betrokkenen wilden weten wie de tipgever is en spanden daarom een rechtszaak aan.

De Belastingdienst heeft altijd volgehouden dat de tipgever anonimiteit is beloofd. Uiteindelijk heeft de Hoge Raad de fiscus in het gelijk gesteld, waardoor de naam van de tipgever niet bekend hoefde te worden gemaakt.

Maar volgens Nieuwsuur is de Hoge Raad misleid doordat belangrijke informatie is achtergehouden uit het contract tussen de tipgever en de Belastingdienst. Daarin staat dat anonimiteit van de tipgever niet gegarandeerd kan worden.

"Ondanks het ontbreken van de garantie van anonimiteit, is de tipgever bereid om  de informatie waarover hij beschikt over te dragen aan de Belastingdienst in ruil voor een vergoeding", staat in het contract, dat in handen is van Nieuwsuur.