
Shell vraagt politiek om meer inzet windenergie
Dat bevestigt een woordvoerster van Shell na berichtgeving van het Algemeen Dagblad maandag.
De krant citeert uit een Verkiezings Manifesto dat de olie- en gasreus naar Tweede Kamerleden heeft gestuurd in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017.
Volgens Shell voert het bedrijf voortdurend gesprekken met betrokken partijen, zoals onlangs met Kamerleden van de PvdA, maar ook met maatschappelijke organisaties zoals ngo's, kennisinstellingen en andere bedrijven
Het volgende kabinet moet wat Shell betreft ruimte maken voor windparken die gezamenlijk 5 tot 10 gigawatt kunnen opwekken. Met de windmolens die nu op de Noordzee draaien wordt iets minder dan een halve gigawatt opgewekt. Met de plannen van het huidige kabinet wordt de capaciteit tot en met 2023 uitgebreid tot 4,5 gigawatt.
Shell ziet vooral uitbreidingsmogelijkheden voor de kust van Noord-Holland. "Ga zo snel mogelijk door met de ruimtelijke ordeningsstappen voor het IJmuiden Ver gebied", is het advies van Shell aan de Kamerleden.
Rendabel
Shell wil investeren in grootschalige en commerciële vormen van CO2-arme technologie en energie, zoals aardgas, CO2-afvang en opslag, biobrandstoffen en wind- en zonne-energie.
Vorig jaar april bracht Shell een overnamebod uit op het Britse gasbedrijf BG van omgerekend ruim 64 miljard euro. De aandeelhouders gingen daar in januari van dit jaar mee akkoord.
Tegelijkertijd moeten de opbrengsten uit hernieuwbare energie wel rendabel zijn om de belangen van de aandeelhouders te beschermen, zei Shell-CEO Ben van Beurden eerder dit jaar in een interview met Nieuwsuur. "Ik pomp alles wat ik kan oppompen om de vraag te vervullen", aldus de topman.
Het bedrijf stopt de dollars die zij nu hebben alleen nog in de meest attractieve investeringen. "Uiteindelijk zien wij natuurlijk ook dat we een bedrijf zijn dat samen met het energietransitieproces waar we in zitten mee moeten veranderen", aldus Van Beurden.
Irritatie
Het Verkiezings Manifesto zorgde ook voor irritatie bij de VVD en PvdA. Shell suggereerde dat er geen "economische basis" is als er minder gas wordt gewonnen in Groningen.
"Het is moreel verwerpelijk dat Shell niet wil betalen voor de versterking van huizen in Groningen als de productie verder omlaag gaat", zegt PvdA’er Henk Nijboer daarover.
Shell, dat via de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) het gas in Groningen wint, zegt de maatregelen die de Nationaal Coördinator Groningen heeft aangekondigd te steunen.
"Er is geen enkele discussie over het feit dat de NAM de afhandeling van aardbeving sschade vergoedt", aldus Shell in een verklaring.
Onlangs werd het productieplafond op 27 miljard kuub gas per jaar gesteld door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Het kabinet neemt daar later een definitief besluit over. Er zijn partijen in de Kamer die willen dat de productie verder wordt teruggeschroefd.