Oliekartel OPEC is niet langer in staat de oliemarkt met productieafspraken te reguleren. 

Een hervorming van de organisatie van olie-exporterende landen is noodzakelijk, zegt topman Vagit Alekperov van het Russische olieconcern Lukoil in een interview met de Duitse krant Welt am Sonntag.

Rusland, zelf geen lid van OPEC, dacht vorige week dichtbij een akkoord te zijn met onder meer grootmacht Saudi-Arabië over een bevriezing van de productie op het huidige niveau. Dat had een einde moeten maken aan de periode van zeer lage prijzen, waar met name de Russen veel last van hebben. Maar mede door de eis van de Saudi's dat ook Iran mee zou werken, kwam de beoogde deal er niet.

''Hun mogelijkheden zijn uitgeput'', zegt Alekperov over OPEC. Daarom moet de organisatie volgens hem op de schop, zodat de deelnemende landen hun acties beter op elkaar kunnen afstemmen. De baas van de tweede oliemaatschappij van Rusland woont regelmatig vergaderingen van het oliekartel als gast bij.

Productieplafond

OPEC hanteerde tot eind vorig jaar een productieplafond, dat ervoor moest zorgen dat het aanbod aan ruwe olie niet te sterk toeneemt. Op die manier had de organisatie, waarvan de leden voldoen aan circa 40 procent van de totale wereldwijde olievraag, veel invloed op het prijsniveau.

Eind vorig jaar slaagde de OPEC er niet meer in tot nieuwe afspraken te komen, waarmee het productieplafond feitelijk kwam te vervallen.

Kostenoverwegingen

De OPEC-landen pompten op dat moment al geruime tijd veel meer olie op dan was afgesproken. Met name Saudi-Arabië deed dat bewust, omdat het dankzij lage prijzen marktaandeel kon winnen. In veel concurrerende landen is het namelijk veel duurder om olie te winnen. Daar is de productie inmiddels uit kostenoverwegingen verlaagd.