Nederland doet naar eigen zeggen een simpel voorstel voor de aanpak van btw-fraude in de EU. Staassecretaris Wiebes van Financiën wil het gehanteerde datasysteem uit de Benelux voor alle EU-landen gaan gebruiken.

Wiebes zal het voorstel volgens Trouw zaterdag presenteren tijdens de bijeenkomst van EU-ministers in Amsterdam.

Het systeem dat de Benelux momenteel gebruikt, zorgt ervoor dat alle gegevens van bedrijven voortdurend uitgewisseld worden. Het systeem is bovendien nieuw en van hoge kwaliteit. Volgens de staatssecretaris alle reden om dit systeem verder in de EU uit te rollen, iets wat binnen een jaar al mogelijk zou moeten zijn. 

Momenteel wordt informatie over bedrijven in de EU alleen gedeeld als er vermoedens van fraude bestaan. Nu vissen de Europese belastingdiensten zo vaak achter het net, omdat de fraudeurs niet meer te traceren zijn na de lange onderzoeksperiode. Wanneer alle informatie altijd gedeeld gaat worden binnen de EU, net als in de Benelux, moet het volgens Wiebes mogelijk zijn om btw-fraudeurs "binnen enkele dagen" te ontdekken.

Europese Commissie

Naar aanleiding van kritiek van de Europese Rekenkamer keek ook de Europese Commissie al naar een alternatief systeem om btw te innen. De Commissie wil ook dat het digitaal innen van geldstromen tussen landen inzichtelijker wordt waardoor de lidstaten uiteindelijk meer inkomsten krijgen.

De schatkisten van de EU-landen lopen jaarlijks naar schatting 40 miljard tot 60 miljard euro mis doordat criminele organisaties belasting ontduiken.