Het Belgisch-Nederlandse bank- en verzekeringsconcern Fortis heeft tot eind 2008 duizenden rijke klanten geholpen met mogelijk ontduiken van belasting.

Dat blijkt uit de Panama Papers, een grootschalig journalistiek onderzoek dat de uitgelekte administratie van het Panamese kantoor Mossack Fonseca gebruikt voor onthullingen over belastingontwijking via belastingparadijzen.

In België zijn De Tijd, Knack, MO* en Le Soir bij het onderzoek betrokken.

Het vroegere Fortis Intertrust beheerde tot aan de val van de bank eind 2008 het offshoresysteem. Intertrust geeft toe dat het tijdens de Fortis-jaren duizenden offshorestructuren heeft beheerd voor Fortis-bankklanten.

"Na onze afscheiding van Fortis in 2009 hebben we bewust 98 procent van de Fortis-klanten waarvoor we offshorestructuren moesten beheren, de deur gewezen. Het strookte niet langer met de hogere normen die we wilden nastreven."

Fortis nam in 2007 de Nederlandse delen van ABN AMRO over. In oktober 2008 werden de Nederlandse onderdelen genationaliseerd, terwijl de Belgische bankactiviteiten verkocht werden aan BNP Paribas.