Donderdag 6 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Jeroen Dijsselbloem

Alle EU-landen gaan informatie uitwisselen over brievenbusfirma's

De 28 landen van de Europese Unie gaan gegevens uitwisselen over wie de uiteindelijke eigenaren zijn van onder andere brievenbusfirma's. 
Door ANP

Daarmee hopen de lidstaten dat ingewikkelde constructies met bijvoorbeeld belastingparadijzen sneller naar voren komen.

De vijf grootste economieën van de Europese Unie,  Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Spanje, lieten 15 april al weten zich te verenigen om brievenbusfirma's aan te pakken. De andere EU-landen sloten zich daar vrijdag bij aan, maakte minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) in Amsterdam bekend na afloop van overleg met zijn Europese collega's.

''De Panama Papers hebben een nieuwe impuls gegeven aan onze agenda om belastingontwijking en -ontduiking aan te pakken'', zei Dijsselbloem.

In eerste instantie gaat het om een proef. ''Ik kan nog geen exacte datum noemen waarop de uitwisseling gaat beginnen'', zei Dijsselbloem. Een aantal landen, waaronder Nederland, heeft nog helemaal geen 'register van uiteindelijke belanghebbende'.

Verplicht

De Europese Commissie kijkt of in de toekomst de automatische informatie-uitwisseling van deze gegevens verplicht kan worden. ''Het is logisch als nu 28 landen zeggen dit te doen, dat het ook verplicht wordt'', zei Dijsselbloem.

Via de Panama Papers kwam naar buiten dat het Panamese kantoor Mossack Fonseca door welgestelde personen, maar ook door ondernemingen mogelijk is gebruikt om belasting te ontwijken.


Lees meer over:

Panama Papers

Aanbevolen artikelen