NEW YORK - De effectenbeurs van New York is maandag na twee dagen van neergang opgeveerd. Koopjesjagers zagen na de koersdalingen van eind vorige week hun kans schoon. Zij werden in hun koopwoede gesteund door positieve verwachtingen uit de technologiehoek.

Aangevoerd door telecombedrijven steeg de door technologie gedomineerde schermenbeurs Nasdaq 51,69 punten (3,23 procent) op ,54 punten. De Dow-Jonesindex, met dertig toonaangevende fondsen, eindigde 169,74 punten (1,71 procent) hoger op 10.109,66. De graadmeter van de beurs slechtte daarmee weer de grens van .000 punten.

Beleggers liepen vooruit op kwartaalcijfers die grote technologiebedrijven als Dell, Hewlett-Packard en Computer Associates later deze week presenteren. Volgens handelaren hadden investeerders de afgelopen dagen in het wilde weg te veel aandelen verkocht.

Na een weekeinde vol bezinning stapten velen maandag weer in. Een rally zoals Cisco afgelopen woensdag ontketende, bleef echter uit.

Afzonderlijke fondsen zagen wel fikse koersstijgingen. Microsoft en Intel, beide met een notering aan zowel Dow als Nasdaq, stegen elk meer dan 5 procent. Nasdaq-fonds Applied Materials steeg bijna procent aan de vooravond van de publicatie van zijn kwartaalcijfers.

De euro steeg in koers ten opzichte van de dollar. In New York noteerde de Europese munteenheid aan het eind van de handel 0,9115 dollar. In Amsterdam was dat nog 0,9100 dollar.