Griekenland heeft de afgelopen maanden ''grote ingrijpende veranderingen'' doorgevoerd. ''Ook in Nederland gaan dergelijke veranderingen niet zomaar in een paar maanden.'' 

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem toonde vrijdag begrip voor Griekenland, tijdens een vergadering met de ​ministers van Financiën van de EU-landen in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. ''Maar op een aantal fronten zijn we er nog niet'', zei hij daarbij.

De ministers gaan vrijdag en zaterdag ook praten over de recente onthullingen uit de Panama Papers, de EU-begroting, het bankentoezicht en de aanpak van btw-fraude. 

Nederland is in de eerste helft van 2016 voorzitter van de EU en in die hoedanigheid gastland van een zognoemde informele Ecofin. De ministers vergaderen normaal gesproken in Brussel. 

Grieken

Griekenland is nog in onderhandeling met de geldschieters over de voortgang die Griekenland boekt in de naleving van de afspraken in ruil voor geld.

Als de geldschieters concluderen dat er voldoende is gedaan, kan het land weer een uitbetaling tegemoet zien. Tijdens overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden in Amsterdam zullen de experts van de geldschieters rapporteren over de voortgang. ''Ik hoor goede berichten uit Athene'', zei Dijsselbloem.

De ministers komen mogelijk donderdag 28 april opnieuw bij elkaar om weer over de 'Griekse kwestie' te spreken. Dijsselbloem hoopt dan een akkoord te sluiten. Maar ''een deal is nog geen zekerheid'', benadrukt hij.

Geruststelling

Er moet nog een aantal zaken zijn afgehandeld. Zo willen de eurolanden dat er een plan wordt opgesteld in het geval dat het de Grieken tegenzit bij het halen van doelstellingen. ''Als een extra geruststelling in het geval er iets gebeurt'', vulde Europees commissaris Pierre Moscovici (Economische zaken) aan.

De 'noodmaatregelen' moeten automatisch in werking treden als het Griekenland niet lukt op koers te blijven om in 2018 een primair overschot van 3,5 procent op de begroting te halen. Het pakket moeten bezuinigingen bevatten die neer komen op circa 4 miljard euro.

Ook wordt er gekeken naar manieren waarop de Griekse schuldenlast beheersbaar kan worden. ''Er is geen steun in de Eurogroep voor kwijtschelding van de leningen'', waarschuwt Dijsselbloem. Maar de eurolanden zijn bereid te kijken naar mogelijke langere looptijden of lagere rentes op de leningen.

De topman van het Europees noodfonds Klaus Regling waarschuwde voor ''een krappe liquiditeitssituatie'' voor Griekenland. In juli moet het land 2,7 miljard euro aan leningen aflossen.

Derde pakket

In de zomer kwamen de eurolanden met Athene een nieuw, derde reddingspakket overeen van maximaal 86 miljard euro. Een van de voorwaarden voor het geld was dat Griekenland het pensioenstelsel grondig zou hervormen.

Oorspronkelijk zou dat nog voor kerst gerealiseerd moeten zijn. ''Misschien waren we ook wat te optimistisch dat in een paar maanden een volledige herziening van het pensioenstelsel daar zou zijn'', zei Dijsselbloem. Voor hem telt het resultaat en niet de snelheid. ''Het is belangrijker dat het goed is geregeld en dat Griekenland weer op de benen komt.''

Schuldenberg

De ministers zullen vrijdag ook een eerste keer praten over de houdbaarheid van de Griekse schuldenberg. Toen de eurolanden met Griekenland het derde pakket overeen kwamen, werd afgesproken dat er zou worden gekeken naar manieren om de schulden te verlichten.

De manier waarop, daar verschillen de verschillende partijen en landen enorm over. Zo wil het Internationaal Monetair Fonds dat er kwijtschelding plaatsvindt, iets wat voor onder andere Nederland en Duitsland nu niet bespreekbaar is.