De Zweedse vrachtwagenfabrikant Volvo had afgelopen kwartaal flink last van de vertroebelde vooruitzichten voor de wereldeconomie. Zowel de omzet als de orderontvangst stond onder druk.

De omzet kwam in het eerste kwartaal uit op 71,7 miljard Zweedse kroon (7,8 miljard euro). Dat betekent een daling van 4 procent op jaarbasis, waarvan de helft toe te schrijven is aan nadelige wisselkoerseffecten en de verkoop van onderdelen. De nettowinst daalde met ruim 10 procent naar 3,8 miljard kroon.

Volvo leverde ruim 46.000 trucks af. Dat waren er zo'n 2000 minder dan een jaar eerder. De orderontvangst bleef steken op iets meer dan 50.000 vrachtwagens, tegen een kleine 57.000 een jaar eerder. Vooral de allerzwaarste trucks waren fors minder gewild. Ook de bestellingen voor bouwmachines namen af.

Noord-Amerika

Met name in Noord-Amerika liep de vraag sterk terug. In die regio kelderde het aantal bestelde trucks met ruim de helft. In Azië nam de orderontvangst met 15 procent af. Een aanhoudend sterke groei in Europa kon die terugval niet compenseren.

De verkoop van bussen nam afgelopen kwartaal wel met meer dan een kwart toe, tot ruim 2000 stuks. Het aantal bestellingen steeg in dat segment met 13 procent.