De Britse overheid wil mogelijk een belang nemen van maximaal 25 procent in Tata Steel UK. De plannen volgen op de onrust over de toekomst van de Britse activiteiten binnen het de internationale Tata Steel.  

Afgelopen maand maakte het Indiase staalbedrijf bekend dat het zich terug wil trekken uit het Verenigd Koninkrijk vanwege tegenvallende resultaten. De Britse faciliteiten van Tata kunnen de sterke concurrentie met andere staalproducenten als China namelijk nauwelijks aan.

De bereidheid van overheid om een belang te nemen in de onderneming moet een bijdrage leveren aan de verkoop van de Britste activiteiten.

Een eventuele koper van Tata Steel UK zou met de bijdrage van de Britse overheid op zijn beurt weer garanties moeten geven over een toekomst voor het bedrijf op lange termijn.

Details belang

Een woordvoerder van de Britse premier David Cameron benadrukt dat de overheid verder niet op zoek is naar enige vorm van invloed in het bedrijf.

Details over de mogelijke rol van de Britse overheid werden verder niet gegeven. Het zou volgens de woordvoerder zowel kunnen gaan om het afkopen van schulden als het kopen van aandelen in het bedrijf.

Zoektocht naar kopers

Ondertussen is Tata Steel druk op zoek naar kopers voor de Britse locaties. Het bedrijf wil Tata Steel als geheel of in delen verkopen.

De Britse overheid doet er op zijn beurt weer alles aan om de staalindustrie voor het Verenigd Konikrijk te behouden. Bij Tata Steel UK werken in totaal ongeveer vijftienduizend mensen op verschillende productielocaties.