Griekenland heeft in 2015 financieel beter gepresteerd dan verwacht. Het primair begrotingsoverschot, dus exclusief rentebetalingen op de staatsschuld, bedroeg 0,7 procent.

De schuldeisers van Griekenland hadden afgespraken gemaakt over een primair begrotingstekort van 0,25 procent in 2015. Met het overschot lopen de Grieken daar nu op voor. Voor 2018 is er een doelstelling voor een primair overschot van 3,5 procent.

De cijfers die de Griekse overheid naar buiten bracht, liggen bovendien in lijn met cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

De beter dan verwachte cijfers versterken de positie van de Griekse regering. Die stelt in de onderhandelingen met de schuldeisers over extra leningen dat er geen noodzaak is voor extra bezuinigingen om de begroting weer op orde te krijgen.

Volgens een woordvoerder van de Griekse regering zorgen de cijfers voor twijfels over de voorspellingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor de Griekse economie. Ook kunnen nu vraagtekens worden geplaatst bij de wens van het IMF voor meer bezuinigingen, aldus de woordvoerder.