Franse boeren zijn boos over de invoer van Nederlandse sjalotten die volgens de klagers feitelijk goedkope mini-uitjes zijn.

De boeren stellen dat Europese instellingen op papier hun mening delen, maar de invoer van de Nederlandse 'nep' gaat onverminderd door, aldus Hubert Le Nan van de SNE, een belangenvereniging van sjalottentelers.

Le Nan zei woensdag in de krant Le Parisien dat Brussel de ware sjalot moet erkennen en beschermen. Als de Bretonse sjalottentelers doorzetten, krijgt de EU behalve met de vluchtelingencrisis en de 'Brexit' dit jaar ook te maken met wat de krant woensdag in de kop 'de sjalottenoorlog' noemde.

De EU heeft een Bureau Plantensoorten dat inmiddels zou hebben vastgesteld dat de Nederlandse uienvariant veel afwijkt van de traditionele sjalot zoals die in 2005 werd gedefinieerd. Maar verder gebeurt er tot woede van Le Nan niets. Hij vreest dat de goedkope Nederlandse variant de sjalotten uit de markt verdringt.

Vierhonderd uur

De sjalot is een bol die vooral in Bretagne met de hand wordt geoogst en in de zon gedroogd. Per hectare steken de boeren er circa vierhonderd uur werk in.

Nederlanders overspoelen volgens Le Nan de markt met hun goedkope kruising tussen ui en sjalot. Die wordt met behulp van veel machines geteeld en vergt per hectare slechts 50 uur werk.

Zo lang er niets gebeurt, verliezen de Franse sjalotten elk jaar terrein, vreest de sjalottenteler Le Nan. De Nederlandse sjalotten rukken ondertussen op. De import in Frankrijk gaat richting de 10.000 ton per jaar.

Frankrijk consumeert circa 40.000 ton sjalotten per jaar. Het land voert ook veel sjalotten uit, maar volgens Le Nan neemt de omvang daarvan de laatste jaren dramatisch af.