Saudi-Arabië leent 10 miljard dollar van een groep internationale banken om zo te helpen het gat in de begroting te dichten. De financiën van het koninkrijk staan onder grote druk door de sterk gedaalde olieprijzen.

Het is voor het eerst in ruim vijftien jaar dat de Saudi's een staatslening afsluiten. Het begrotingstekort van het olierijke land loopt naar verwachting op tot bijna 18 procent dit jaar.

Het geld wordt geleend van banken uit Azië, de Verenigde Staten en Europa. Eerder ging ook Qatar de kapitaalmarkten op om geld op te halen.

Er was volgens Financial Times grote belangstelling voor de staatslening, ondanks recente verlagingen van de rating van het land door kredietbeoordelaars. 

Zo verlaagde Fitch de kredietwaardigheid van Saudi-Arabië eerder deze maand met één stap naar AA- vanwege de lage olieprijzen. De vooruitzichten zijn negatief, wat betekent dat de beoordeling nog verder omlaag kan gaan. 

In februari stelde Standard & Poor's (S&P) de rating van het land al neerwaarts bij met twee stappen naar A-. Wel met een stabiel vooruitzicht vanwege de maatregelen die de Saudische overheid neemt om een verdere verslechtering van de financiële situatie te voorkomen.