De rechtbank in Den Haag heeft woensdag geoordeeld dat Rusland geen 50 miljard dollar hoeft te betalen aan de aandeelhouders van het voormalige particuliere Russische olieconcern Yukos. 

De Russische staat was in beroep gegaan na een vonnis van het Permanent Hof van Arbitrage (PCA) in Den Haag. De rechtbank vindt dat dit hof geen jurisdictie had.

Het PCA oordeelde vorig jaar dat Rusland de gedupeerde aandeelhouders 50 miljard dollar moest uitkeren. De rechtbank ziet die verplichting niet omdat Rusland een energieverdrag ter zake, nooit heeft geratificeerd. Rusland reageerde verheugd op de uitspraak in Den Haag. ''Het Russische volk wordt beschermd tegen ongefundeerde claims van de aandeelhouders van Yukos", aldus een verklaring.

Het bedrijf werd genationaliseerd na de arrestatie en veroordeling van zijn eigenaar Michail Godorkovski, die wegens fraude en grootschalige belastingontduiking achter de tralies verdween. Na de nationalisatie van het bedrijf werd het in delen doorverkocht aan concurrenten. De voormalige aandeelhouders bleven met lege handen achter.

Michail Godorkovski werd overigens door een amnestiewet van president Poetin eind 2013 op vrije voeten gesteld. Hij verliet Rusland meteen en woont tegenwoordig in Zwitserland.