AMERSFOORT - Het voedingsconcern Nutreco verwacht dat het nettoresultaat en het resultaat voor rente, belastingen en afschrijvingen dit jaar lager uitkomen dan over 2003. De winstwaarschuwing is het gevolg van "onverwacht hogere productievolumes en lagere prijzen voor Noorse zalm in de laatste zomermaanden". Daarnaast is er sprake van tegenvallende resultaten voor de kipbedrijven, zo meldde Nutreco dinsdag.

In 2003 boekte Nutreco een resultaat voor rente, belastingen en afschrijvingen van 117,8 miljoen euro. Het nettoresultaat voor afschrijving van goodwill, concessies en niet-geconsolideerde deelnemingen kwam uit op 56 miljoen euro. Bij de presentatie van de halfjaarcijfers in augustus stelde Nutreco nog hogere resultaten in het vooruitzicht.

Gunstige kweekomstandigheden in de zomermaanden hebben geleid tot een versnelde groei en tot extra aanbod van zalm in de Europese kwekerijen. In het derde kwartaal waren de zalmprijzen in Noorwegen hierdoor 20 procent lager dan in het begin van het jaar.

Buiten Europa is eveneens sprake van tegenvallende resultaten. Zo zijn die van viskweekbedrijf Marine Harvest Americas lager dan in 2003 door hogere vrachtkosten en wisselkoerseffecten. Verder zijn de zalmprijzen in de Verenigde Staten met 10 procent gedaald ten opzichte van 2003 door een verhoogd aanbod vanuit Chili en een kleinere vraag. Volgens Nutreco blijven daarnaast de resultaten van de Canadese vestigingen "teleurstellend".

In het derde kwartaal lieten ook de pluimveebedrijven "onvoldoende resultaatverbetering" zien. Ondanks de sterke prijsschommelingen voor grondstoffen zullen Nutreco's bedrijven voor diervoeding in de agrarische sector dit jaar wel een beter resultaat laten zien.