Shell heeft in Nederland een vrijwillige vertrekregeling geopend voor personeel.

Dat zei een woordvoerster van het olie- en gasconcern woensdag na berichtgeving in het AD.

De vertrekregeling, waarop het bedrijf niet inhoudelijk wil ingaan, is onderdeel van een grote wereldwijde ontslagronde bij het concern.

Bij Shell verdwijnen, onder meer door de overname van het Britse BG Group en de malaise in de oliesector, wereldwijd 10.300 banen, werd al eerder bekend.

Bij Shell in Nederland werken meer dan 11.000 mensen. Shell zou willen dat in ons land dit jaar nog zo'n tweeduizend medewerkers vertrekken. In totaal 15 tot 20 procent van het kantoorpersoneel dreigt zijn baan te verliezen, vertellen ingewijden aan het AD

Shell liet weten dat dat aantal ''nergens op is gebaseerd''. De vertrekregeling zou gelden voor kantoorpersoneel met een jaarsalaris van 75.000 euro of hoger in Rijswijk en Amsterdam. Ook valt personeel bij de NAM en het hoofdkantoor in Den Haag deels onder de regeling.

FNV

Vakbond FNV zegt tegen het AD dat Shell een reorganisatie wil vermijden door de vrijwillige vertrekregeling. "Shell wil eerst kijken of voldoende werknemers zich vrijwillig melden," zegt bestuurder Egbert Schellenberg van het FNV.

Het personeel van Shell kan zich tot 1 juli inschrijven voor de vrijwillige vertrekregeling.