De Chinese overheid overweegt miljarden uit te trekken voor de overname van de populairste fastfoodketens van het land, Kentucky Fried Chicken (KFC) en Pizza Hut.

Een consortium onder leiding van het Chinese staatsinvesteringsfonds zou een overnamebod overwegen op de Chinese activiteiten van Yum! Brands, meldt persbureau Bloomberg dinsdag op basis van ingewijden.

Volgens de bronnen kan met een eventuele overname een bedrag gemoeid zijn van 7 tot 8 miljard dollar. Het kan gaan om een meerderheidsbelang of de gehele controle over de Chinese tak van Yum! Brands, aldus de ingewijden.

Ook andere investeerders, waaronder het staatsinvesteringsfonds van Singapore, zouden interesse hebben in KFC en Pizza Hut in China.

Afsplitsen

Yum! Brands kondigde vorig jaar aan de Chinese tak te willen afsplitsen. Het bedrijf heeft in China te kampen met een afzwakkende verkoop en een teruglopend marktaandeel.

Dit heeft onder meer te maken met een schandaal rond voedselveiligheid. De Chinese markt is goed voor meer dan de helft van de omzet van het fastfoodconcern.

Er moeten dit jaar zeshonderd nieuwe vestigingen van KFC en Pizza Hut in China bij komen. De eerste vestiging van KFC in het land werd in 1987 geopend in Peking.  Er zijn nu in China meer dan 7.100 vestigingen van KFC en Pizza Hut.