Grotere omzet en winst voor TomTom in eerste kwartaal

TomTom heeft de omzet in het eerste kwartaal opnieuw zien toenemen, en wist in tegenstelling tot een jaar eerder uit de rode cijfers te blijven.

De verkopen van software, navigatiekastjes en andere gadgets zoals actiecamera's en sporthorloges aan consumenten namen wel af.

TomTom rapporteerde dinsdag een kwartaalomzet van 217 miljoen euro. Dat is 6 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2015. Het bedrijfsresultaat (ebitda) verbeterde van 21,4 miljoen naar 25,6 miljoen euro.

Onder de streep hield de navigatiespecialist een kleine 5 miljoen euro over, tegen een verlies van 7 miljoen euro een jaar eerder.

Betere resultaten navigatieproducten

TomTom wist hogere opbrengsten te halen uit de verkoop van navigatieproducten aan autofabrikanten, licenties en diensten op het gebied van wagenparkbeheer aan zakelijke klanten.

De verkoop aan consumenten, nog steeds de belangrijkste bron van inkomsten, was goed voor een kleine 117 miljoen euro. Wel daalden de inkosmten met een kleine 4 procent ten opzichte van een jaar geleden. Vooral de verkoop van navigatiekastjes viel terug.

'Geen zorgen'

De lagere consumentenomzet baart topman Harold Goddijn nog geen zorgen. Hij wees erop dat het bedrijf het zeker in dat segment niet van de eerste maanden van het jaar moet hebben.

Een goed teken is dat de verkoop van sporthorloges, een betrekkelijk nieuw product voor TomTom, op jaarbasis bijna is verdubbeld. Maar wat dat precies aan omzet heeft opgeleverd, wilde de topman niet onthullen.

Goddijn wilde evenmin vooruitlopen op de verdere ontwikkeling van de omzet uit contracten met autobouwers. Die nam afgelopen kwartaal met meer dan een kwart toe tot een kleine 30 miljoen euro. Daarmee was het de sterkst groeiende tak van de Amsterdamse navigatiespecialist.

Groeiverwachting

Voor heel 2016 gaat TomTom nog steeds uit van een groei van de omzet naar circa 1,05 miljard euro. De winst per aandeel, exclusief eenmalige posten, wordt nog altijd geraamd op 0,23 euro. In het eerste kwartaal kwam die uit op 0,02 euro.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie