AMSTERDAM - De Europese beurzen hebben maandag een stijgende lijn weten te vinden. Koopjesjagers sloegen in de loop van dag toe nadat de koersen in de ochtend verder waren gedaald. Hogere koersen op Wall Street wakkerden vervolgens de koopbereidheid verder aan.


Bekijk de video

In Amsterdam eindigde de AEX-index 3,15 punten (0,64 procent) hoger op 493,67. Daarmee liep het Damrak in de pas met omringende beurzen. In Parijs sloot de CAC-40 1,05 procent hoger. De FTSE-100 in Londen klom 0,65 procent. Op de beurs van Frankfurt, die later sluit, noteerde de DAX-index aan het einde van de middag 2,2 procent hoger.

Onder de Amsterdamse hoofdfondsen was CMG opnieuw de grootste daler. De automatiseerder verloor 6,67 procent op 2,24 euro na een neerwaartse bijstelling door een zakenbank. Vrijdag verloor het aandeel al 10 procent na een winstwaarschuwing van de Britse branchegenoot Logica.

Philips

Philips steeg 0,67 procent op 33,26 euro. Financieel topman J. Hommen herhaalde tijdens een congres in Barcelona de winstverwachting voor dit jaar, maar zei ook verbeteringen te zien in belangrijkste markten waarin het elektronicaconcern actief is.

Vooral defensieve waarden trokken de aandacht op het Damrak. Unilever was zeer in trek: het voedings- en wasmiddelenconcern kreeg er 2,12 procent bij op 72,20 euro. Chemieconcerns Akzo Nobel en DSM kregen elk meer dan 1 procent erbij. Bierbrouwer Heineken dikte 0,84 procent aan.

In Londen waren vooral de bankfondsen debet aan de hogere slotkoers van de FTSE. Zo noteerde het Britse financiële conglomeraat HSBC een winst van 2,5 procent. Barclays steeg 1,8 procent.

Sky Broadcasting

De media- en telecomsector remden in Londen de groei van de FTSE. British Sky Broadcoasting bungelde onder aan de index met een verlies van ruim 3,5 procent. Daarintegen waren in Parijs en Frankfurt de telecombedrijven de grootste stijgers. Alcatel groeide 3,75 procent, Orange 2,91 procent.

DAX

Aan de koersstijging van de DAX in Frankfurt leverde Deutsche Telekom een forse bijdrage. Het met een miljardenschuld worstelende concern gaat een deel van het koersverlies van vrijdag goed maken en noteerde enkele uren voor sluiting een plus van bijna 5 procent.

Chipproducent Infineon en het Siemens-concern waren eveneens in trek. Ook de winst van Infineon had alles te maken met het gedrag van koopjesjagers. Het fonds was eind vorige week 13 procent gekelderd.

Op de valutamarkt blijft de dollar zwak. Eind van de middag noteerde de euro 0,9100 dollar tegen 0,9120 aan het slot van de handelsdag vrijdag. Ten opzichte van het Engelse pond bleef de euro met 0,6240 pond ongewijzigd in vergelijking met de waarde die de munt vrijdag noteerde.