Argentinië heeft maandag na een afwezigheid van vijftien jaar zijn comeback gemaakt op de internationale financiële markten.

De overheid van het Zuid-Amerikaanse land hoopt 10 tot 15 miljard dollar op te halen met de veiling van obligaties.

Argentinië biedt investeerders leningen met looptijden van drie, vijf, tien en dertig jaar, met rentes die volgens de eerste indicaties uiteenlopen van 6,75 tot 8,85 procent.

De opbrengst wordt onder meer aangewend voor de afwikkeling van verplichtingen op oude schulden, waarvan de houders niet hebben meegedaan aan de internationaal overeengekomen schuldverlichting voor Argentinië.

Argentinië was sinds 2001 afgesloten van de financiële markten, nadat het land zijn verplichtingen tegen internationale schuldeisers had verzaakt.

Met een totale omvang van bijna 100 miljard dollar ging het daarbij om de grootste wanbetaling ooit. In de jaren daarna vocht de Argentijnse overheid verhitte ruzies uit met schuldeisers die vasthielden aan de eis om volledig te worden terugbetaald.

Afgelopen vrijdag verhoogde kredietbeoordelaar Moody's nog zijn rating van Argentinië. Daarbij wees het bureau onder meer op de verbeteringen in het economische beleid sinds de verkiezing van president Mauricio Macri. Een hogere rating kan het goedkoper maken voor een land om geld te lenen.