In maart van dit jaar zijn in totaal 16.124 woningen verkocht, 20,4 procent meer dan een jaar eerder.

Ten opzichte van februari 2016 gaat het om een stijging van 8,5 procent, zo blijkt maandag uit cijfers van het Kadaster. Toen werden er 14.866 huizen verkocht.

Vergeleken met een jaar eerder was bij bijna alle woningtypen een stijging van het aantal transacties te zien. De grootste toename, met 28,5 procent, was te zien bij appartementen. Hoekwoningen tekenden met 6,9 procent de kleinste stijging op. 

In alle provincies nam het aantal verkochte woningen toe ten opzichte van maart 2015. In Zeeland steeg het aantal transacties het hardst, namelijk met 47,2 procent.

In Overijssel was de kleinste stijging zichtbaar. Vergeleken met februari vond in die provincie een daling plaats. In alle andere provincies steeg het aantal verkopen ten opzichte van de voorgaande maand.

Hypotheken

Het aantal geregistreerde hypotheken nam in maart toe met 21,5 procent vergeleken met vorig jaar, van 19.396 naar 23.563. Ten opzichte van februari dit jaar is er sprake van een stijging van 7,2 procent. 

Er vonden in maart 246 executieveilingen plaats, ruim 7 procent meer dan een jaar eerder. 

Het Kadaster registreert de transacties van bestaande koopwoningen op het moment dat de notaris deze bij het Kadaster laat inschrijven, het moment van eigendomsoverdracht.