AMSTERDAM - Philips heeft zijn resultaten in het derde kwartaal van dit jaar sterk verbeterd. Het technologie- en elektronicaconcern boekte een nettowinst van 1,17 miljard euro. In dezelfde periode van 2003 kwam het resultaat nog uit op 124 miljoen euro.

Het resultaat werd opgekrikt door de opbrengsten van de beursgang van LG.Philips LCD en Navteq. Zo bracht Philips-dochter Navteq, die navigatiesystemen maakt, 672 miljoen euro op. LG.Philips LCD, de gezamenlijke onderneming van Philips en LG die platte beeldschermen produceert voor computers en tv's, was goed voor 108 miljoen euro.

Philips, dat zijn kwartaalcijfers dinsdag voorbeurs publiceerde, zag zijn omzet met 3 procent stijgen tot ruim 7,2 miljard euro. Zonder het negatieve effect van de zwakke Amerikaanse dollar was de omzetstijging op 8 procent uitgekomen.

Het bedrijfsresultaat sloeg om van 126 miljoen euro verlies in het derde kwartaal van 2003 in een winst van ruim 1 miljard euro een jaar later. Het verlies van een jaar geleden was onder meer het gevolg van reorganisatiekosten. De dinsdag gepresenteerde resultaten komen overeen met de verwachtingen van analisten.

Bestuursvoorzitter Gerard Kleisterlee bestempelde het derde kwartaal als "solide" met verbeterde resultaten in vrijwel de hele onderneming. Minder tevreden toonde hij zich over de divisie Consumentenelektronica. "Winstmarges op vooral de platte televisies en dvd-recorders zijn onder zware druk gekomen in een zeer competitieve markt."