AMSTERDAM - De aandelenkoersen in Europa zijn donderdag in een dunne vakantiehandel flink opgeveerd. Beleggers reageerden net als op Wall Street opgelucht op het flinke aantal Amerikaanse bedrijven dat woensdag zijn cijfers met handtekeningen van de directie deponeerde bij de beursautoriteit SEC. Bovendien ruilden veel handelaren obligaties om in aandelen, omdat de kapitaalmarktrentes de afgelopen tijd flink zijn gedaald.

In Amsterdam was Numico de negatieve uitzondering in de AEX. De voedings- en vitaminenfabrikant werd afgestraft voor zwaar tegenvallende kwartaalcijfers. Het aandeel viel 14,5 procent terug op 18,47 euro.

"Kat in de zak"

Beleggers waren teleurgesteld over de slechte verkopen van vitamines in de Verenigde Staten, waarvoor Numico enkele jaren geleden nog Rexall Sundown had overgenomen. "Die aankoop blijkt een kat in de zak", aldus een analist.

De AEX leed niet onder de malaise bij het niet erg zwaarwegende Numico. De graadmeter van Beursplein 5 klom 17 punten precies (4,9 procent) tot 364,22. Amsterdam deed het daarmee iets beter dan omringende beurzen.

De Londense FTSE-index eindigde 3,75 procent hoger. De CAC-index in Parijs, waar Vivendi Universal wederom een zware dag meemaakte met een koersverlies van bijna 11 procent, steeg 4,1 procent. De DAX-index in Frankfurt stond twee uur voor sluiting 3,6 procent hoger. Op vele andere markten in Europa werd niet gehandeld wegens de viering van Maria-Hemelvaart. De handel in Frankrijk en Duitsland was door de feestdag erg mager.

"Geen financiële tegenvallers"

De AEX werd vooral gedragen door financiële waarden en zwaargewichten als Shell. Getronics werd voor zijn meevallende kwartaalcijfers beloond met een koersstijging van 15,85 procent op 95 eurocent. "De cijfers waren volgens verwachting", verklaarde een analist. "Er waren geen financiële tegenvallers." Het fonds zat de afgelopen weken in de verdrukking vanwege aanhoudende geruchten dat de IT-dienstverlener weleens kon omvallen. Na de stijging van de elektronicabeurs Nasdaq boekten ook andere hightechbedrijven als ASML en Philips grote winsten.

De MidKap was eveneens in opgewekte stemming. De index voor middelgrote fondsen veerde 6,69 punten (1,87 procent) op tot 365,16. Hier was Vendex KBB de grote blikvanger na woensdag gepubliceerde omzetcijfers. Het aandeel koerste bijna 10 procent hoger op 10,18 euro. Nedlloyd moest terug, na de presentatie van een verlies over het afgelopen kwartaal. "Het bedrijf kampt met overcapaciteit", vatte een analist samen. Het aandeel kreeg een dreun van bijna 13 procent op 13,40 euro.

Ballast Nedam onder druk

Op de lokale markt stond Ballast Nedam opnieuw onder druk. Het bouwbedrijf in Nieuwegein maakte woensdag bekend niet langer de aandelen van HBG in de gezamenlijke baggeronderneming Ballast HAM Dredging op te eisen. "Blijkbaar hadden enkele beleggers gehoopt dat Ballast zijn deel zou verkopen of de gehele onderneming zou overnemen. Die mensen stappen nu uit", verklaarde een handelaar de koersdaling. Het aandeel zakte 17,65 procent 7 euro rond.

Uitzendconcern USG moest een winstwaarschuwing bekopen met een koersdaling van 12,1 procent tot de winkelprijs 11,99 euro.

De euro zakte in de Europese handel iets in koers. De munteenheid kostte 0,9810 dollar tegen 0,9860 woensdag. In pond sterling ging de koers van 0,6390 naar 0,6385 pond.