De vrijwillige vertrekregeling die de Belastingdienst aanbiedt aan haar werknemers, leidt tot een leegloop bij de dienst. In twee maanden tijd hebben zich al 4.200 mensen gemeld voor de regeling.

Dit aantal is boven verwachting, meldt de NOS.

Bij de huidige reorganisatie moeten vijfduizend banen verdwijnen. Het was de bedoeling dat dit aantal de komende jaren gefaseerd afscheid zou nemen. Maar veel meer werknemers hebben interesse in de vertrekregeling die wordt aangeboden.

De vertrekregeling, die kan oplopen tot 75.000 euro, is vooral interessant voor mensen met een goed betaalde functie bij de fiscus.

Extra dienstjaren

Volgens de vakbond NCF hebben veel werknemers die al langer in dienst zijn genoeg van alle reorganisaties de afgelopen vijftien jaar. Bovendien zien veel werknemers op tegen de extra dienstjaren die hen wacht nu de pensioenleeftijd is verhoogd.

De NCF had de Belastingdienst naar eigen zeggen gewaarschuwd voor de leegloop. Door het enorme animo voor de regeling raakt de dienst ook belangrijke werknemers op hoge posities kwijt. Het ministerie van Financiën wil de cijfers overigens niet bevestigen.