De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is verrast door de aangifte van de Koninklijke SlijtersUnie  om een proef waarbij winkeliers alcohol mogen schenken. 

Gemeenten zijn een proef begonnen waarbij ze ondernemers, zoals kappers en boekhandelaren, drank laten schenken aan consumenten om de leegloop van binnensteden tegen te gaan.

Woensdag liet de unie, de brancheorganisatie voor slijters, weten aangifte te doen, wegens ''opzettelijke uitlokking van overtreding van de drank- en horecawet''. De VNG vindt het jammer dat de slijters naar ''dit zware instrument'' grijpen. De VNG had graag eerst een gesprek gevoerd met de Koninklijke SlijtersUnie.

De slijters noemen de proef illegaal, omdat in de wet staat dat het niet mag. ''Drank is niet het middel om de binnenstad te redden'', vindt de unie. Bovendien vinden de drankhandelaren het oneerlijke concurrentie.

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) heeft gemeenten eerder verzocht niet mee te doen met de proef. De slijters eisen nu dat de VNG er meteen mee stopt. Maar die zegt dat ze de proef alleen faciliteert en verder geen bepalende en sturende rol heeft. Het experiment, dat loopt tot april volgend jaar, moet uitwijzen waar gemeenten en ondernemers tegenaan lopen als bijvoorbeeld de boekhandelaar een wijntje schenkt.

Verder zijn er voorwaarden gesteld: bouwmarkten, supermarkten en winkels waar veel jongeren komen, mogen bijvoorbeeld niet meedoen.