AMSTERDAM - De goederenoverslag in de zeehavens van Amsterdam blijft stijgen. In het eerste kwartaal van dit jaar werd 17,9 miljoen ton overgeslagen, 9 procent meer dan in de eerste drie maanden van het vorige jaar. In de haven van Amsterdam steeg de overslag met 3,3 procent. Dat heeft het Gemeentelijk Havenbedrijf Amsterdam (GHA) maandag bekendgemaakt.

De kersverse Amsterdamse havenwethouder M. van der Horst grijpt de groei van de havens aan om wederom te pleiten voor een tweede sluis bij IJmuiden die de Amsterdamse haven een betere toegang moet verschaffen. "De noodzaak van een tweede grote sluis wordt steeds groter", aldus Van der Horst.

Volgens het GHA nam de overslag van ertsen met maar liefst 36 procent toe tot 2,5 miljoen ton. Dat zou komen door een productieverhoging bij staalbedrijf Corus. Ook profiteerde de haven licht van het verbod op het gebruik van diermeel als veevoer. De overslag van de zogenoemde agribulk, waaronder veevoeders, steeg ruim 2 procent.

Containers

Wel werden in Amsterdam aanzienlijk minder containers overgeslagen. Dat aantal daalde met bijna eenderde tot 13.000 teu (twintig voets containers). Zoals inmiddels genoeglijk bekend heeft Amsterdam een gloednieuwe containerterminal klaarliggen waar nog geen schip is afgemeerd. De gemeente Amsterdam heeft honderden miljoenen euro in het project gestoken.