De vijftig grootste Amerikaanse bedrijven verbergen meer dan 1.300 miljard dollar (bijna 1.141 miljard euro) in belastingparadijzen, meldt Oxfam Novib donderdag.

Onder meer Pfizer, Goldman Sachs, Dow Chemical, American Express, Apple, Boeing, Morgan Stanley, Walmart, Walt Disney en IBM vallen onder de groep onderzochte bedrijven. De vijftig ondernemingen hebben samen meer dan zestienhonderd dochterbedrijven in belastingparadijzen. 

In plaats van de gebruikelijke 35 procent belasting, betaalden de bedrijven gemiddeld zo'n 26,5 procent. Slechts vijf van de genoemde vijftig bedrijven kwamen boven de 35 procent uit. Dat waren Chevron, ConocoPhilips, CVS Health, Exxon Mobil en Home Depot.

De vijftig grootste Amerikaanse bedrijven ontvingen tussen 2008 en 2014 ongeveer 11.000 miljard dollar aan leningen, garanties en noodsteun van de Amerikaanse overheid, terwijl ze in dezelfde periode wereldwijd 4.000 miljard dollar winst maakten.

90 procent

De organisatie schat dat 90 procent van de tweehonderd grootste bedrijven ter wereld belastingparadijzen gebruiken om belastingen te ontwijken. In de meeste gevallen geven bedrijven hun winst op in landen waar weinig tot geen belasting over winst wordt geheven, in plaats van in de landen waar ze daadwerkelijk actief zijn.

Zo hebben Amerikaanse bedrijven in 2012 opgegeven 80 miljard dollar winst te hebben gemaakt op het eiland Bermuda. Die gerapporteerde winst was daarmee groter dan de opgegeven winsten in Japan, China, Duitsland en Frankrijk samen.

Het hebben van een dochteronderneming in een belastingparadijs is niet illegaal en het gaat ook niet altijd om een zogenoemde brievenbusfirma. Veel van de onderzochte bedrijven zeggen de dochterondernemingen te hebben, omdat ze actief zijn in die landen.

Maar de ondernemingen kunnen wel hogere winsten voor hun dochterbedrijven opgeven en daardoor hogere belastingaanslagen in andere landen ontwijken.

Arme landen

"Arme landen worden bijzonder hard getroffen en verliezen naar schatting jaarlijks 100 miljard dollar aan belasting ontduikende bedrijven. Dat is genoeg om 2,2 miljard mensen te voorzien van veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen", stelt senior belastingadviseur Robbie Silverman van Oxfam Novib.

Naar schatting loopt de Amerikaanse overheid jaarlijks in totaal zo'n 111 miljard dollar aan belastinginkomsten mis vanwege belastingontwijking door multinationals.

Misbruik

"Opnieuw hebben we bewijs van systematisch misbruik van het mondiale belastingsysteem", meent Silverman. Hij vindt dat overheden ervoor moeten zorgen dat ook rijke en machtige mensen voldoende belastingen betalen, omdat overheden anders "gedwongen worden op essentiële diensten te bezuinigen of hogere belastingen op te leggen aan de rest". "Overheden wereldwijd moeten nu samen een einde maken aan het tijdperk van belastingparadijzen."

De organisatie stelt dat de recente onthullingen uit de Panama Papers al duidelijk hebben gemaakt "hoe invloedrijke individuen en bedrijven belastingparadijzen gebruiken om hun rijkdom te verbergen en belastingen te ontwijken".