De brancheorganisatie voor slijters doet aangifte tegen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wegens opzettelijke uitlokking van overtreding van de drank- en horecawet, maakt de Koninklijke SlijtersUnie woensdag bekend.

Gemeenten zijn een proef begonnen waarbij ze ondernemers, zoals kappers en boekhandelaren, drank laten schenken aan consumenten om de leegloop van binnensteden tegen te gaan.

''Maar dat is illegaal, het staat expliciet in de wet dat dit niet mag. Drank is niet het middel om de binnenstad te redden'', zegt een woordvoerder van de SlijtersUnie.

Hij geeft als voorbeelden de kapper die een glaasje prosecco schenkt of de boekhandelaar die wijn verkoopt. ''Het is natuurlijk niet de bedoeling dat mijn zoon van zestien een biertje gaat drinken als hij een spijkerbroek gaat kopen. En het is oneerlijke concurrentie.''  

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) heeft gemeenten eerder verzocht niet mee te doen met de proef. De slijtersclub eist nu dat VNG het experiment onmiddellijk staakt. Bij de VNG kon woensdag niemand inhoudelijk commentaar geven. ''We nemen het ter kennisgeving aan'', aldus een woordvoerder.

Retailagenda

Het schenken van alcohol door detailhandelaren vindt plaats in het kader van de in maart 2015 opgestelde zogenoemde Retailagenda. Met dit plan wil minister Henk Kamp van Economische Zaken winkelgebieden aantrekkelijker maken en de leegstand terugdringen. 

Winkeliers en verhuurders moeten volgens deze agenda afspraken maken over marktconforme huren. Daarnaast is met twaalf gemeenten een proef gestart die het voor ondernemers mogelijk maakt winkelfaciliteiten en dienstverlening in hun winkel te combineren. Hiervoor wordt de regelgeving versoepeld. 

De SlijtersUnie stelde destijds in een reactie ook al bezorgd te zijn over de plannen, onder meer omdat alcohol impulsaankopen zou stimuleren.