Zo’n 88 procent van de zzp’ers denkt dat het door de nieuwe wetgeving moeilijker wordt om nieuwe opdrachten te krijgen. 

Onderzoeksbureau TNS-Nipo, in opdracht van uitzendbureaus Randstad, Tempo-Team en Yacht,  peilde de stemming onder bijna zeshonderd zzp’ers en ruim vierhonderd organisaties die met zelfstandigen werken.

Per 1 mei wordt de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) vervangen voor model- en maatwerkovereenkomsten onder de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). De nieuwe constructie zal tot meer administratie leiden, denken zowel zzp’ers als organisaties. 

Met de invoering van de nieuwe wet wordt de verantwoordelijkheid voor de opdrachtgever groter, omdat deze een grotere rol gaat spelen bij de invulling van de overeenkomst. Nu liggen de verantwoordelijkheid en de financiële gevolgen nog vooral bij de zzp'er.


Ruim 70 procent van ondernemingen voorziet om deze reden een hoger risico op boetes en naheffingen bij het inhuren van zzp’ers. 67 procent van de bedrijven verwacht bovendien extern advies nodig te hebben om de nieuwe wetgeving te doorgronden.

"Slechts 27 procent van de zzp’ers en 16 procent van de opdrachtgevers weet wat de nieuwe wet inhoudt", aldus de onderzoekers. Zodoende denkt 23 procent van de bedrijven minder zzp’ers in te huren.