AkzoNobel heeft een schikking getroffen met een voormalig medewerker die claimt ziek te zijn geworden door het werken met kwik in een inmiddels gesloten chloorfabriek in Hengelo. 

Dat heeft een woordvoerster van het verf- en chemiebedrijf gezegd in reactie op berichtgeving in De Twentsche Courant Tubantia.

De krant meldde woensdag dat Akzo de ex-medewerker in 2014 ''enkele tonnen'' heeft betaald, nadat hij als monteur in 2003 vermoedelijk een kwikvergiftiging met blijvend letsel had opgelopen in de fabriek. De zegsvrouw wil verder geen uitspraken doen over de specifieke situatie.

Vergiftigd 

Volgens de woordvoerster is nooit bewezen dat de man op het werk vergiftigd is geraakt, maar kon ook het tegendeel niet onomstotelijk worden aangetoond.

Nadat de kwestie zich jarenlang had voortgesleept, besloot Akzo volgens de zegsvrouw te doen wat een goed werkgever hoort te doen en werd de zaak geschikt.

Sinds 1951 test Akzo de urine van iedereen die werkt met kwik. De richtlijnen zijn nooit overschreden, aldus de woordvoerder. Akzo heeft op dat gebied volgens haar altijd strengere richtlijnen gehad dan de geldende normen. Medewerkers met verhoogde waarden zijn altijd in een vroeg stadium uit het werkproces gehaald.