Brussels Airlines schrapt woensdag opnieuw tientallen vluchten van en naar de Belgische hoofdstad omdat de luchtverkeersleiding in het land actie voert.

Een dag eerder moest de luchtvaartmaatschappij ook al veertig vluchten annuleren. Door de acties bij Belgocontrol was het Belgische luchtruim in de nacht van dinsdag op woensdag tussen 02.00 en 04.00 uur gesloten. Volgens een woordvoerder van de luchtverkeersleiding zijn daarna wel enkele vluchten uitgevoerd.

Volgens VTM kunnen er woensdagochtend per uur zo'n 25 vluchten opstijgen vanaf Zaventem. Normaal zijn dat er zo'n tachtig tot honderd. Door een tekort aan personeel is niet duidelijk hoeveel hinder het vliegverkeer de rest van de dag zal ondervinden.

Het rommelt al een tijd bij de Belgocontrol. Sommige luchtverkeersleiders zouden boos zijn over een sociaal akkoord dat dinsdag werd gesloten. In dat akkoord staat dat luchtverkeersleiders de mogelijkheid krijgen vanaf hun 58e te stoppen met werken. Dat kan nu al eerder.

Brussels Airport, dat net weer op gang was gekomen na de aanslagen van 22 maart, adviseert reizigers informatie in te winnen bij hun luchtvaartmaatschappij.

Onaanvaardbaar

De acties van de luchtverkeersleiders bij Belgocontrol zijn onverantwoordelijk en onaanvaardbaar, zei de Belgische premier Charles Michel. Hij pleit voor sancties tegen artsen die meewerken aan valse ziekmeldingen van luchtverkeersleiders. 

Vanuit alle hoeken van België klinkt forse kritiek op de wilde staking waardoor het vliegverkeer sinds dinsdagmiddag wordt verstoord. Michel stelt dat de acties zorgen voor ''gigantische schade voor ons land en voor ons imago, ook op socio-economisch vlak’’. ''Het is cruciaal om zo snel mogelijk weer naar een normale situatie te gaan.''

Luchtverkeersleider Belgocontrol heeft het Gilde van Luchtverkeersleiders, dat 80 van de 280 luchtverkeersleiders in België vertegenwoordigt en zou hebben opgeroepen tot de acties, in een brief gewaarschuwd voor de gevolgen. De organisatie roept het gilde met klem op zijn leden weer aan het werk te zetten.

Eerder riep Belgocontrol de traditionele vakbonden op hun leden te laten invallen voor het personeel dat zich ziek heeft gemeld uit protest tegen het sociaal akkoord.