AMSTERDAM - De komst van de euro heeft een positief plaatje opgeleverd, maar het doel om economische groei te creëren is nog niet bereikt. Dat heeft minister Zalm van Financiën maandag in Amsterdam gezegd op een conferentie over de resultaten van vijf jaar euro. "De stimulans voor structurele hervormingen moet versterkt worden."

Om groei te creëren moet de arbeidsmobiliteit binnen de eurolanden worden verbeterd. Zalm verwacht dat de stroom mensen die over de grens gaat werken, beperkt zal blijven.

Een andere "uitdaging" is volgens de minister het verminderen van de administratieve rompslomp door het opheffen van inefficiënte wetgeving. "Met minder rompslomp kunnen de prijzen omlaag, ontstaat er meer innovatie en verbeteren de bedrijfsomstandigheden. Daarmee wordt Europa gezonder, concurrerender en rijker, aldus Zalm.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het wat betreft prijsstabiliteit in de eurolanden "fantastisch gedaan". "Daardoor hebben we nu een stabiele inflatie, een sterke euro en historisch lage rentetarieven; dit zorgt voor gezonde fundamenten voor de economie", zo zei Zalm maandag.

De introductie van de euro heeft volgens hem nauwelijks tot inflatie geleid, behalve een tijdelijke "supermarktinflatie" kort na de invoering.