Deutsche Bank heeft zijn uitbreidingsplannen in de Amerikaanse staat North Carolina in de ijskast gezet. Reden daarvoor is een omstreden anti-homowet die onlangs werd aangenomen.

Deze omstreden 'HB2-wet' verbiedt werknemers om juridische stappen te ondernemen als zij op de werkplaats worden achtergesteld of gepest omdat zij homoseksueel, biseksueel of transgender zijn.

De staat verbiedt het lokale overheden ook wetten aan te nemen die LHBT beschermen en discriminatie tegengaan. Bovendien verplicht de nieuwe wet transgenders gebruik te maken van het openbare toilet dat overeenkomt met het geslacht dat in hun paspoort staat.

John Cryan, de Britse topman van Deutsche Bank, nam dinsdag nadrukkelijk afstand van de wet en zei dat de wet op dit moment verdere investeringen in de Amerikaanse staat in de weg staat. "Wij nemen onze belofte om een werkomgeving te creëren waarin iedereen zich welkom voelt, serieus", zei hij.

Mede in een reactie op het besluit van Deutsche Bank ondertekende gouverneur Pat McCrory dinsdagavond een nieuwe wet waarin de omstreden regels deels werden teruggedraaid

Bruce Springsteen

In het softwarecentrum van Deutsche Bank werken negenhonderd mensen. Meer bedrijven hebben de afgelopen weken al kenbaar gemaakt dat zij zich terugtrekken uit de staat North Carolina als de wet niet wordt teruggedraaid.

Het farmacetische bedrijf Braeburn, dat voor 25 miljoen dollar wilde investeren in een nieuwe vestiging, heeft de plannen voorlopig in de ijskast gezet. En verloningsbedrijf Paypal maakte bekend af te zien van een nieuw kantoor in de stad Charlotte dat honderden banen op zou leveren.

Ook zegde zanger Bruce Springsteen een concert in North Carolina af om te protesteren tegen de wet.