Mensen die een zwart vermogen in het buitenland alsnog bij de fiscus willen melden, moeten opschieten. De boete wordt vanaf 1 juli verdubbeld van 60 procent van de ontdoken belasting naar 120 procent. Mogelijk volgen er nog meer stappen.

Dat maakte staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) dinsdag bekend.

Met de verdubbeling wil hij spijtoptanten aansporen alsnog zo snel mogelijk hun vermogen aan te geven. Voor belastingontduikers die niets doen, kan de boete nu al oplopen tot 300 procent. Dat blijft ook na 1 juli zo.

Wiebes reageert met de stap op de recente onthullingen over het wegsluizen van geld via Panama (Panama Papers). De bewindsman wijst er verder op dat de Belastingdienst vanaf 2017 de bankgegevens krijgt uit honderd landen. Wiebes hoopt dat zich meer landen zullen aansluiten, inclusief de belastingparadijzen.

''De boodschap luidt: verstoppen kan niet langer. Het spel is klaar'', aldus Wiebes. ''Hoe langer je wacht, hoe duurder het wordt. Wees verstandig en meld je vermogen bij de fiscus."

Door de onthulling van de Panama Papers sluit het net zich sneller om de mensen die hun geld uit het zicht van de fiscus houden, aldus de bewindsman.

Sinds vorige week zondag is bekend dat er ruim elf miljoen documenten van juridisch dienstverlener Mossack Fonseca in Panama in handen zijn gekomen van 376 journalisten die bij meer dan honderd mediaorganisaties wereldwijd werken. Trouw en Het Financieele Dagblad (FD) zijn de Nederlandse deelnemers in dit internationale, journalistieke onderzoek.