Air France heeft een nieuw voorstel gedaan aan zijn piloten, in de hoop eindelijk een compromis te kunnen sluiten waarmee de kosten van de Franse luchtvaartmaatschappij omlaag gaan.

Piloten worden daarbij gevraagd om meer uren te draaien voor hun huidige loon, in ruil voor meer flexibiliteit en meer banen voor cockpitpersoneel.

De zustermaatschappij van KLM zei maandag dat de piloten, en hun vakbond SNPL, tot 2 mei de tijd hebben gekregen om met een reactie op de voorstellen te komen.

In een poging het verzet van het vliegend personeel te breken, belooft Air France onder meer dat de komende vier jaar zeshonderd nieuwe piloten worden aangenomen. Volgens personeelschef Gilles Gateau is daarmee sprake van een win-winsituatie voor alle betrokken partijen.

Air France-topman Frédéric Gagey gaf aan dat piloten 5 tot 10 procent meer uren moeten gaan draaien. Op die manier wil Air France de productiviteit verhogen en kosten besparen.

De Juniac

Het nieuwe voorstel komt enkele dagen na de onverwachte aankondiging dat de topman van moederbedrijf Air France-KLM, Alexandre de Juniac, komende zomer vertrekt.

Zijn plannen om de concurrentiepositie van het luchtvaartbedrijf te verbeteren, stuitten de afgelopen jaren vooral in Frankrijk op veel verzet. Hij slaagde er daarbij nooit in het vertrouwen van het personeel en de bonden te winnen.

Een van de dieptepunten onder De Juniacs bewind was de Franse pilotenstaking in het najaar van 2014, die het bedrijf bijna een half miljard euro kostte. Ruim een jaar later kwam Air France weer negatief in het nieuws toen boze werknemers hun woede over een net aangekondigde reorganisatie koelden op twee directieleden.