De Iraakse olieproductie is in maart met 4,55 miljoen vaten (159 liter per vat) per dag naar een recordhoogte gestegen. In februari kwam de dagelijkse productie uit op 4,46 miljoen vaten.
 

Dat maakt de Iraakse overheid bekend, schrijft persbureau Bloomberg maandag.

De informatie komt aan de vooravond van een bijeenkomst van de Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) op 17 april in Qatar. Dan wordt besproken of het productieniveau van de landen die zijn aangesloten bij het kartel wordt bevroren.

Op die manier hopen de OPEC-landen, die ongeveer driekwart van de wereldwijde productie voor hun rekening nemen, dat de prijs van olie weer wat zal stijgen. In de afgelopen twee jaar is de prijs met 60 procent gedaald.

Overheden die sterk afhankelijk zijn van de verkoop van olie komen in de problemen om de begroting sluitend te krijgen. Ook bedrijven in de oliesector zagen hun winsten verdampen en schroeven investeringen terug.

Consumenten, zoals automobilisten, zijn daarentegen goedkoper uit. Ook bedrijven met hoge brandstofkosten profiteren van de lage prijs.   

In februari spraken Saudi-Arabië, Rusland, Venezuela en Qatar af de productie te laten stijgen ten opzichte van het niveau van de maand ervoor. Irak steunde die afspraak.

Irak voert na jaren van internationale economische sancties en een burgeroorlog de olieproductie weer op.  Het land heeft de op vijf na grootste oliereserves.