Duitse politici hebben de Britse premier David Cameron opgeroepen om samen met de EU meer te doen tegen belastingontduiking, onder meer aan de route via de Britse Maagdeneilanden.

"We zullen alleen overtuigend kunnen zijn op internationaal niveau als we als EU gezamenlijk meer doen om aan de regels te voldoen", zei de Duitse politicus Ralph Brinkhaus van de conservatieve partij CDU in de Duitse krant Welt am Sonntag. "Voor mij horen Groot-Brittannië en diens overzeese territorium daar ook bij."

Ook sociaaldemocraat Carsten Schneider riep de Britse premier op om actie te ondernemen in het licht van de onthullingen uit de zogenoemde Panama Papers.

Internationale media hebben onthullingen gedaan over hoe rijken miljarden dollars wegsluizen via belastingparadijzen. Onder andere regeringsleiders en staatshoofden worden genoemd in het onderzoek, dat de 'Panama Papers' is gaan heten.

Een juridisch advieskantoor in Panama, Mossack Fonseca & Co., heeft voor klanten vennootschappen opgezet op locaties waar hun vermogen of eigendommen nauwelijks worden belast, zogeheten belastingparadijzen

Video: De grootste namen uit de Panama Papers

Positie Cameron

Uit de documenten bleek onder andere dat meer dan de helft van die 200.000 vennootschappen geregistreerd staan op de Britse Maagdeneilanden. "Als Cameron nog serieus genomen wil te worden, moet Groot-Brittannië de mazen in de eigen wetgeving dichten", aldus Schneider.

Cameron kwam zelf ook in opspraak door de Panama Papers. Daarin stond onder meer dat zijn inmiddels overleden vader aandelen in belastingparadijzen had.

De Britse premier is zondag zijn belofte nagekomen door informatie uit zijn belastingaangifte openbaar te maken. Hij wil hiermee een einde maken aan alle vragen die hij kreeg in de rel rond zijn familiefinanciën.