De PvdA, SP en GroenLinks willen het in 2010 gesloten belastingverdrag tussen Nederland en Panama opzeggen naar aanleiding van de onthullingen van de Panama Papers.

"Panama voldoet niet aan de internationale standaarden om informatie uit te wisselen. Ook de administratie is niet op orde volgens de Oeso", zegt PvdA-Kamerlid Ed Groot. Hij ziet daarom geen reden meer om het verdrag nog in stand te houden.

Dat betekent niet dat er helemaal geen verdrag meer zou moeten zijn met het Centraal-Amerikaanse land. Groot pleit voor afspraken om enkel nog informatie uit te wisselen, zoals Nederland die ook heeft met andere zogenoemde belastingparadijzen.

Ook Arnold Merkies, Kamerlid voor de SP, ziet dat Panama niet meewerkt aan het maken van internationale afspraken als het gaat om de aanpak van belastingontduiking. Hij pleit eveneens voor het maken van nieuwe afspraken. 

"Het betekent dat er heronderhandeld kan worden over betere afspraken. Mogelijk is de aankondiging van het opzeggen van het verdrag al voldoende om Panama in beweging te krijgen om wel direct over te gaan tot volledige informatie-uitwisseling", aldus Merkies.

Voor GroenLinks is het opzeggen van het verdrag pas een eerste stap. Met 94 belastingverdragen is er nog veel werk aan de winkel, laat de partij weten. Zo wil GroenLinks belastingparadijzen dwingen openheid te geven over het geld dat daar gestald is.

Video: De grootste namen uit de Panama Papers

Ondoordacht 

De VVD, coalitiegenoot van de PvdA, ziet niets in het plan. Net zoals het CDA noemt de partij het voorstel ondoordacht. "Als je nu het verdrag opzegt, maak je het onderzoek naar de Panama Papers alleen maar lastiger", zegt VVD-Kamerlid Aukje de Vries.

Pieter Omtzigt (CDA): "In het verdrag is afgesproken dat aan het eind van dit jaar de informatie automatisch wordt uitgewisseld. Ik zou zeggen: haal die bepaling naar voren", zegt Omtzigt.

Als het belastingverdrag nu de prullenbak ingaat, kun je uit Panama geen informatie meer halen en faciliteer je juist belastingontduiking, is de CDA'er van mening.

Deze week werden 11,5 miljoen documenten van Mossack Fonseca, een juridisch dienstverlener in Panama, naar buiten gebracht door ruim honderd mediaorganisaties. Daaruit blijkt dat er massaal gebruik wordt gemaakt van ingewikkelde, financiële constructies om zo min mogelijk belasting te betalen.