Nederlandse banken hebben hun bezittingen aan obligaties en aandelen vorig jaar flink verkleind.

De totale effectenportefeuille van in Nederland gevestigde banken slonk in 2015 met 16 procent, blijkt vrijdag uit cijfers die De Nederlandsche Bank (DNB). De portefeuille had vorig jaar een omvang van 344 miljard euro,

Die portefeuille bestaat uit lang- en kortlopende obligaties en uit aandelen. Die categorieën waren eind 2015 samen goed voor bijna 14 procent van het balanstotaal van de Nederlandse banken. Een jaar eerder was dat nog bijna 17 procent.

De waarde van het kapitaalmarktpapier (langlopende schulden) dat in handen is van de banken zakte vorig jaar met 15 procent naar 332 miljard euro.

Kortlopende schulden

De omvang van de geldmarktportefeuille (kortlopende schulden) ging bijna door de helft, naar 7,8 miljard euro. De banken bezaten eind 2015 voor 4,2 miljard euro aan aandelen. Dat was ruim een derde minder dan een jaar eerder.

De afname komt vooral doordat per saldo aandelen en obligaties werden verkocht. Zo overtroffen de verkopen van aandelen de aankopen met 2,7 miljard euro.

Industriesector

Volgens DNB viel daarbij vooral de afbouw van belangen in industriële bedrijven op. Banken verkochten voor 1,8 miljard euro aan aandelen uit de industriesector, waardoor voor slechts 168 miljoen euro overbleef in de portefeuilles.

Aandelen uit de industriesector vormden daardoor eind vorig jaar nog maar 4 procent van de aandelenportefeuilles van de banken, tegen 27 procent eind 2014.

De verkoop van aandelen versterkt de kapitaalpositie van banken. De transacties kunnen volgens DNB daarom samenhangen met de strengere regels voor de financiële positie van banken.