De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft vorig jaar aanzienlijk minder boetes opgelegd ten opzichte van een jaar eerder. 

Wel viel het totale boetebedrag ruim 2 miljoen euro hoger uit. In totaal werd in 2015 zeventien keer een boete opgelegd. Die zaken waren samen goed voor een bedrag van 9,6 miljoen euro. Een jaar eerder werd in 31 gevallen beboet.

Ook werden afgelopen jaar fors minder "formele maatregele" genomen zoals een last onder dwangsom of een openbare waarschuwing. Deze daalden op jaarbasis van 106 naar 52. Het aantal informele maatregelen, zoals waarschuwingsbrieven of gesprekken steeg tot van 471 naar 575.

In het jaarverslag dat donderdag werd gepubliceerd, benadrukt de toezichthouder dat het beleid niet is gewijzigd, maar dat de boetes afgelopen jaar vooral voor zwaardere en complexere zaken bij grote ondernemingen werden uitgedeeld. Bij de boetes in 2014 zaten volgens de toezichthouder relatief veel kleinere zaken.

Zwaarste boetes

De zwaarste boete afgelopen jaar bedroeg 2 miljoen euro. ABN Amro kreeg die geldstraf omdat het gegevens over rentederivaten aan het midden- en kleinbedrijf (mkb) onvoldoende bijhield.

Ook verzekeraar Delta Lloyd moest betalen. De boete van 750.000 euro hield verband met het misbruik van informatie rond de aanpassing van de rekenrente voor verzekeraars in 2012.

Naast bedrijven moesten ook voormalige bestuurders van het inmiddels failliete Imtech hun portemonnee trekken.

Panama Papers

AFM-voorzitter Merel van Vroonhoven zegt donderdag bij de presentatie van het jaarverslag dat de toezichthouder scherp let op de publicaties rond de Panama Papers.

''We hebben nog geen mening over de publicaties'', zei Van Vroonhoven. ''Maar we letten op wat naar boven komt en wat het effect is op de terreinen waar we actief zijn.''

Als van een bestuurder of commissaris van een financiële instelling blijkt dat ze mogelijk belasting trachten te ontwijken via Panama, dan leidt dat ''zeker'' tot een hertoetsing van hun geschiktheid, stelde AFM-bestuurder Femke de Vries. Dat kan uiteraard ook tot een positief oordeel leiden, voegde haar collega-bestuurder Harman Korte toe.

Vragen

Bij het toetsen van de geschiktheid van nieuwe bestuurders en commissarissen vraagt de AFM niet letterlijk of ze mogelijk kapitaal in fiscaal vriendelijke landen hebben ondergebracht. Ze moeten wel ''diepgaande'' vragen beantwoorden over hun belastingverleden. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om mogelijke geschillen met de fiscus en boetes, aldus De Vries.

In de Panama Papers werden de afgelopen dagen ook Nederlandse ondernemers en bestuurders in verband gebracht met constructies om belasting te ontwijken via Panama.