De omzet in de horeca gaat naar verwachting 3 procent groeien dit jaar. Dat komt vooral doordat consumenten meer te besteden hebben en door de toestroom van toeristen.

Dit voorspelt het economisch bureau van ING donderdag. De groei valt wel lager uit dan in 2016.

Vooral het aantal restaurantbezoeken en overnachtingen in hotels blijft stijgen. In de hotelmarkt nemen de prijsverschillen tussen kamers in Amsterdam en de rest van het land toe.

Cafetaria's en fastfoodrestaurants deden goede zaken de afgelopen tijd. Ze verkochten nog niet eerder zo veel consumpties. Toch komt deze groei wel in een lagere versnelling. Cafés kampen met forse concurrentie van festivals en kennen een stabilisering van het aantal verkochte consumpties.

In 2015 vonden in Nederland ruim 41 miljoen hotelovernachtingen plaats, een stijging van meer dan 4 procent ten opzichte van een jaar eerder. Amsterdam is binnen Nederland veruit de belangrijkste hotelmarkt en de hoofdstad kent een kamerbezetting die tot de hoogste van Europa behoort. 

"De impact van Airbnb op de concurrentieverhoudingen in de hotellerie is veelbesproken", stelt Jan van der Doelen, ING Sectormanager Leisure. "Vooralsnog groeit de vraag naar accommodatie in Amsterdam echter zodanig dat de Airbnb capaciteit oververhitting van de markt helpt voorkomen."