UTRECHT - Connexxion overweegt juridische stappen tegen de vakbonden te ondernemen om de landelijke stakingsdag in het openbaar vervoer te voorkomen. Dat zei een woordvoerder van de vervoerder maandag.

De vakbonden willen deze donderdag gedurende 24 uur het openbaar vervoer stilleggen uit protest tegen het kabinetsbeleid. Connexxion vindt echter dat het ov al vaak genoeg is getroffen door acties. Zo hebben de bonden actie gevoerd in Noord-Holland, waardoor veel bussen van Connexxion niet uitreden.

De directie van het bedrijf overlegt maandagochtend over de plannen van de vakvereniging. Daarbij kijken de bestuurders ook naar "een andere invulling van de staking", aldus de woordvoerder. Het busverkeer kan bijvoorbeeld alleen in de daluren worden stilgelegd.

Branchegenoot Arriva begint geen rechtszaak tegen de vakbonden. Wel overweegt de vervoerder een claim in te dienen na afloop van de acties. De Nederlandse Spoorwegen hebben al eerder aangegeven de "juridische aspecten" van de vakbondsplannen te bestuderen.