Vakbonden FNV en CNV hebben hun kort geding tegen de containerterminals van APM in de Rotterdamse haven verloren. 

Ze wilden dat APM bepaalde afspraken die het bedrijf maakte met de eigen ondernemingsraad zou intrekken, omdat een en ander buiten de bonden om was gegaan. Maar daar ging de rechter in Rotterdam woensdag niet in mee.

Het gaat om dezelfde discussie over werkgelegenheidsgaranties waarover FNV en CNV al een tijdje in gesprek zijn met alle containerterminals in de haven. Om de kwestie werd begin dit jaar zelfs een dag massaal gestaakt in de haven.

In de Rotterdamse containersector gaan door de komst van de sterk geautomatiseerde terminals op de Tweede Maasvlakte op termijn mogelijk honderden banen verloren. De bonden eisen van alle werkgevers in de branche daarom harde toezeggingen dat er komende tijd geen gedwongen ontslagen vallen.

Ontfatsoenlijk

Dat APM op eigen houtje het gesprek aanging met het eigen personeel, vonden de bonden ''onfatsoenlijk'' en in strijd met eerdere cao-afspraken. De rechter oordeelt echter dat de bonden zelf hun boekje te buiten zijn gegaan door niet in te gaan op uitnodigingen van het bedrijf om te overleggen over de arbeidsvoorwaarden.

FNV laat weten het vonnis nog te bestuderen. De bonden hebben overigens ook niet zo’n probleem met de garanties die APM voorstelt. Maar ze vinden dat die onderdeel moeten zijn van een sectorbreed akkoord met alle terminals.

Het sectoraal overleg in de haven loopt nog altijd. De gesprekken worden bemoeilijkt door de opheffing van havenpool RPS. Dat is een soort uitzendbureau voor havenwerkers. De bonden willen dat er eerst een oplossing gevonden wordt voor de circa 120 RPS'ers die tussen de wal en het schip dreigen te vallen.