Het recente omvallen van V&D, Perry Sport en thuiszorgorganisatie TSN zorgt bij uitkeringsinstantie UWV voor drukke tijden.

De organisatie moest in de eerste drie maanden van dit jaar fors meer lonen doorbetalen bij faillissementen. Ongeveer de helft van de medewerkers van de bankroete bedrijven meldde zich vervolgens voor een WW-uitkering.

Tot en met maart verwerkte het UWV 35.000 zogeheten faillissementsuitkeringen. In heel 2015 bedroeg dit aantal 39.000. Het gaat dan bijvoorbeeld om het personeel van de winkels van V&D die enige tijd door de curatoren opengehouden werden toen de keten al failliet was.

Het UWV was gedurende zes weken verantwoordelijk voor de loondoorbetaling van de medewerkers. Na die periode vroegen 5.400 oud-krachten van V&D en La Place een WW-uitkering aan.

Zorgen om ouderen

Vooral de jongere werknemers van V&D vonden snel nieuw werk. Een gedeelte van het La Place-personeel kon daarbij aan de slag door de doorstart die supermarkt Jumbo regelde voor een deel van het bedrijf.

Over de ouderen die recent op straat kwamen te staan, maakt het UWV zich meer zorgen. "De positie van ouderen op de arbeidsmarkt blijft zorgwekkend. Bijna de helft van alle WW'ers is ouder dan,vijftig jaar", zei UWV-bestuursvoorzitter Bruno Bruins woensdag bij de presentatie van het jaarverslag van de instantie.

Nieuwe WW-uitkeringen

De uitkeringsinstantie publiceerde woensdag ook haar jaarverslag over 2015. Het UWV zag het aantal nieuwe WW-uitkeringen vorig jaar dalen van 605.000 naar 584.000. 

Volgens de organisatie was het "ingezette economisch herstel in 2015 duidelijk zichtbaar op de arbeidsmarkt".  Het aantal vacatures van werkgevers op UWV-site Werk.nl is in 2015 gestegen met meer dan 50 procent.