LAREN - Blokker Holding, waartoe onder andere de winkelketens Blokker, Bart Smit, Intertoys en Xenos behoren, heeft het afgelopen boekjaar de nettowinst met 17 procent zien stijgen tot 64,5 miljoen euro. De omzet steeg met 7 procent tot boven de 2 miljard euro. Dat heeft het bedrijf maandag bekendgemaakt.

Het concern schrijft de positieve resultaatontwikkeling behalve aan de omzetstijging ook toe aan "goede" kostenbeheersing. De naderende invoering van de euro had in de laatste weken van het kalenderjaar 2001 een stimulerende invloed op de omzet, aldus Blokker.

De omzetontwikkeling in de eerste maanden van het nieuwe boekjaar (vanaf 27 januari) laat bij de meeste winkelketens een lichte groei zien. Blokker zegt positief te zijn gestemd over het resulaat over het lopende boekjaar. Het concern tekent hierbij aan dat de consumentenbestedingen in de tweede jaarhelft sterk bepalend is voor omzet en winst.

Blokker is met veertien winkelformules actief in negen Europese landen. Het aantal winkels steeg vorig jaar met 71 tot 2381 (inclusief franchisevestigingen).