Gelderland gaat donderdag een moreel appel doen op netbedrijf Alliander om topsalarissen in termijnen te verlagen naar het niveau van een ministerssalaris.

Een ruime meerderheid van Provinciale Staten blijkt er woensdag niks voor te voelen om verlaging van de bezoldiging dwingend op te leggen. Gelderland bezit 44 procent van de aandelen van het bedrijf en is grootaandeelhouder. Kleinere aandeelhouders zoals Noord-Holland, Friesland en Amsterdam willen wel een verlaging afdwingen.

Twee directieleden van Alliander verdienen nu 322.000 en 342.000 euro. Het bedrijf besloot al om die topinkomens stapsgewijs tot 2020 omlaag te brengen naar 228.000 euro. Maar een minister verdient maximaal 179.000 euro.

Gelderland vindt dat de topinkomens na 2020 nog wel verder omlaag kunnen, maar wil het bedrijf daar zelf een manier voor laten vinden zonder dat Alliander talent kwijtraakt aan de concurrentie.

Maas

Alliander heeft gebruikgemaakt van een maas in de wet normering topinkomens (WNT) en mag hoge salarissen betalen. ''Eenzijdig openbreken van arbeidscontracten leidt alleen maar tot een ingewikkeld juridisch gevecht'', aldus de Gelderse politici. 

De grootaandeelhouder schuift daarmee een brief van minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) terzijde. In de woensdag openbaar gemaakte brief bracht Plasterk ''het signaal over'' dat een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat de topsalarissen bij het netbedrijf snel naar ministersniveau moeten.

Alliander houdt donderdag de jaarvergadering voor aandeelhouders.