Topman Alexandre de Juniac van Air France-KLM legt zijn functie komende zomer neer.

Hij wordt voorzitter van de internationale brancheorganisatie van luchtvaartmaatschappijen IATA, maakt de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep dinsdag bekend. 

De Juniac neemt bij IATA op 1 juni het stokje over van Tony Tyler. Hij zal daarmee de eerste voormalige topman van een Franse luchtvaartmaatschappij zijn die IATA zal leiden.

Uiterlijk begin augustus wil Air France-KLM een opvolger hebben benoemd voor de voormalig topambtenaar, die in 2011 begon als directeur van Air France en sinds 2013 de hoogste baas is van het gehele concern.

"Werken voor Air France-KLM is een bron van grote trots", stelt De Juniac in een persverklaring. "Ik zal luchttransport en alle luchtvaartmaatschappijen - inclusief Air France-KLM - blijven verdedigen in mijn nieuwe rol."

De raad van bestuur van Air France-KLM bedankt De Juniac voor de "voortrefffelijke" prestaties die hij heeft geleverd met het "economische en financiële herstel van Air France-KLM, het verbeteren van het serviceaanbod en het terugwinnen van klanten".

Verlies

Onder leiding van De Juniac stapelde Air France-KLM ondanks een reeks reorganisaties verlies op verlies. Alleen afgelopen jaar wist de luchtvaartgroep uit de rode cijfers te blijven, voor het eerst sinds 2010. Dat was mede te danken aan de sterk gedaalde brandstofprijs.

De Juniac stond onder druk bij de luchtvaartgroep. Zo had hij grote moeite de staking in 2014 aan Franse zijde onder controle te krijgen. Het kostte Air France uiteindelijk een half miljard euro.

Ruim een jaar later kwam Air France weer negatief in het nieuws toen boze werknemers hun woede over een net aangekondigde reorganisatie koelden op twee directieleden.

Voor dit jaar staat er een grootschalige bezuiniging op de agenda, maar ook daar botst het management in Parijs met de vakbonden.

Concurrentiepositie

Met name in Frankrijk stuitten de plannen van De Juniac om de concurrentiepositie van het bedrijf te verbeteren op hevig verzet. De topman slaagde er nooit in het vertrouwen te winnen van personeel en vakbonden.

Ook de verhoudingen met KLM kwamen op scherp te staan. Een plan om de Nederlandse dochtermaatschappij deels de zeggenschap over de eigen kas te ontnemen, viel verkeerd in Amstelveen. De Juniac moest uiteindelijk bakzeil halen. Desondanks steunde de Franse overheid als grootaandeelhouder vorig jaar zijn herbenoeming.