Duitsland is voor alle Nederlandse provincies de belangrijkste handelspartner, als wordt gekeken naar de som van goederenimport en -export.

Ook is Duitsland de grootste exportpartner, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Voor vier provincies is een ander land wel de grootste leverancier van goederen. Zo haalt Groningen het meest uit Noorwegen, Limburg uit België, Noord-Holland uit China en Zeeland uit Rusland. Groningen haalt veel gas uit Noorwegen en Rusland, terwijl Zeeland veel olie vanuit Rusland invoert. 

Groningen leunt het zwaarst op de handel met Duitsland, aldus het CBS. Ruim 30 procent van de goederenhandel van Groningen is met Duitsland. Dit komt vooral door de export van aardgas. Het gedeeltelijk dichtdraaien van de gaskraan in 2015 heeft daar weinig invloed op gehad. Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Holland zijn van alle provincies het minst op Duitsland gericht.

Friesland en Noord-Brabant zijn op exportgebied het meest gericht op landen buiten de Europese Unie. Friesland voert vooral zuivelproducten uit over de EU-grenzen. Voor Noord-Brabant zijn dit vooral chipmachines. Groningen exporteert het minst naar landen buiten de Europese Unie.

Absoluut gezien importeren vooral Noord- en Zuid-Holland veel goederen van buiten de Europese Unie. Dit hangt onder meer samen de aanwezigheid van luchthaven Schiphol en de Rotterdamse haven in die provincies. De goederen die hier binnenkomen, zijn voor een groot deel bestemd voor andere Europese landen.