Het herstel van de wereldeconomie gaat te langzaam en blijft kwetsbaar, waardoor het gevaar van nieuwe tegenvallers is gegroeid. 

Dat stelde de topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Christine Lagarde, dinsdag tijdens een toespraak in Frankfurt.

Daarin riep Lagarde beleidsmakers op met gerichte maatregelen de economie te ondersteunen. Zo zouden de eurolanden de werkloosheid kunnen bestrijden door opleidingen beter op de arbeidsmarkt te laten aansluiten.

In de VS ziet het IMF heil in een hoger minimumloon. Opkomende economieën zouden subsidies op brandstoffen moeten inwisselen voor betere sociale voorzieningen, adviseerde Lagarde.

Met haar toespraak nam Lagarde een voorschot op de nieuwe ramingen voor de internationale economie, die het IMF volgende week dinsdag presenteert. Algemeen wordt verwacht dat de prognoses somberder zullen uitvallen dan de vorige update, begin dit jaar.

Lagarde gebruikte haar toespraak ook om te waarschuwen tegen de verleiding om muren te bouwen rond landen, zoals die letterlijk en figuurlijk steeds luider klinkt in Europa en de VS

''Volgens sommigen ligt het antwoord in een blik naar binnen, in het sluiten van grenzen. De geschiedenis heeft ons keer op keer getoond dat dit een dramatische koers zou zijn'', stelde de Française.