De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt beleggers voor zes nieuwe frauduleuze partijen. Beleggers moeten niet ingaan op het aanbod van deze zogeheten boiler rooms, aldus de toezichthouder maandag.

Boiler rooms zijn frauduleuze organisaties die gehaaide verkopers laten bellen naar potentiële beleggers, om ze te interesseren voor waardeloze aandelen.

''Beleggers worden onder grote druk gezet om geld naar het buitenland over te maken. Boiler rooms gebruiken vaak betrouwbaar ogende websites. Soms gebruiken ze namen die lijken op die van een bekende financiële organisatie'', aldus de waakhond.

Deze vorm van oplichting komt ook voor met in het oog springende aandelen. Een van de partijen die de AFM in het eerste kwartaal op zijn waarschuwingslijst heeft gezet was Kirkwood Global, die consumenten benaderde met het aanbod om aandelen Apple te kopen. KMJ Limited probeerde aandelen in het bedrijf achter de app Snapchat te slijten.

De andere vier partijen waar de AFM voor waarschuwt zijn Mitsui Credit Global, Global Consulting Europe, Bayside Financial Services en FX-CI Ltd.

Dubbel opgelicht

Slachtoffers van een boiler room moeten volgens de AFM overigens ook opletten dat ze niet dubbel opgelicht worden. De toezichthouder ontvangt tevens signalen dat gedupeerde beleggers worden gebeld door fraudeurs die zich voordoen als een advocatenkantoor.

Deze nep-advocaten bieden dan aan om het verloren geld via een procedure terug te vorderen, als aan hen vooraf een fors bedrag wordt overgemaakt. "Ook hierbij geldt dat beleggers niet moeten ingaan op dit aanbod."